När alkoholen tar över
Alkohol kan ha en stor påverkan på hälsan och kan leda till fysiska, mentala och psykiska sjukdomar – alkoholförgiftning är inte heller ovanligt. Enligt statistik och studier som gjorts för att undersöka alkoholkonsumtionen i Skåne, konsumerar skåningarna ungefär 38 liter alkohol/månad – och den största konsumtionen sker bland de i åldersgruppen 18-34 år. I dagens samhälle är stress oerhört vanligt, vilket inte är konstigt med tanke på alla krav som ständigt ställs på oss. När arbetsveckan väl är slut och det är dags att ta helg, så är det inte förvånande att vi vill koppla av. Och koppla av kan man ju göra på många olika sätt – genom att läsa en bok, träna, gå på bio, lyssna på musik eller ta ett långt varmt bad. Ett annat medel som används för att koppla av är alkohol, och det är ett faktum att det är vanligare än vad man tror.
Alkohol kan också brukas av andra skäl, såsom fysiska och psykiska – till exempel om man fått arbetsskador och inte längre klarar av att arbeta eller för det senare, på grund av depression eller liknande. Den som tar till alkohol som medel talar helst inte om det, då det än idag kan ses som tabu av många. Tanken om att det är tabu måste skrotas en gång för alla, inte bara för individens eller omgivningens skull utan också för de hälsorisker och riskbeteenden som alkohol kan orsaka – exempelvis alkoholproblem som i sin tur kan leda till ett beroende.
En definition på alkoholproblem är när man fortsätter att dricka alkohol, trots att man är medveten om vad det har gett och vad det kan ge för oönskade konsekvenser, men ändå inte kan förmå att avstå från alkohol. Det kan till exempel handla om konsekvenser som man kopplar till privatlivet, arbetslivet eller den egna hälsan. Ett annat scenario skulle kunna vara att man alltid tar ett glas vin istället för vatten till middagen, och att man ser till att hela tiden ha någon form av alkohol hemma. Det kan också handla om att man har en tendens att varje gång dricka för mycket och inte vet när glaset bör ställas ner. Ett alkoholproblem kan alltså se ut på olika sätt, dock har samtliga problem en gemensam faktor – nämligen att alkoholen tar över.
För dig som bor i Skåne och antingen själv har, eller är anhörig till någon med ett alkoholproblem finns det hjälp att få – exempelvis hos din närmsta vårdcentral eller ditt rehab-center. Varför är det viktigt att söka hjälp? Det är viktigt eftersom det kan vara svårt att sluta dricka på egen hand, men också för att det finns väldigt bra behandlingsmetoder att ta del av, såsom 12-stegs modellen. Om du behöver hjälp med att sluta dricka och bli kvitt dina dåliga alkoholvanor, så kan du få det – och det går att sluta, det kanske tar tid men det går med rätt inställning!