Två lyssnande öron och ett reflekterande samtal
Är din självkänsla som bortblåst? Har du tappat intresset för sådant som tidigare gjorde dig glad? Är dina nära och kära oroliga för ditt välmående? Mår du dåligt över hur du behandlar personer i din omgivning? Dessa exempel kan vara tecken på att du borde söka hjälp hos en psykolog. En psykolog kan agera lyssnande öron och samtidigt föra ett reflekterande samtal med dig. En psykolog har förmågan att hitta roten till varför du mår som du gör, kanske utan att du själv tänkt tanken på att det finns ett sammanhang. En psykolog kan även hjälpa dig att jobba på dina dåliga sidor, samt förstärka dina bra sidor.
Olika behandlingsmetoder
Psykologer har vanligtvis en uppsjö av behandlingsmetoder i bagaget som de kan plocka fram vid behov. Kognitiv beteendeterapi är en av de mest omtalade metoderna, och känns ofta igen även bland folk som inte är insatta i psykologiska termer.
Det finns bland annat en psykolog i Malmö som har valt att inrikta sig på kognitiv beteendeterapi. Kognitiv beteendeterapi bygger på inlärningsteorier och ifrågasätter destruktiva tankar i dess helhet.
En annan behandlingsmetod är metakognitiv terapi. Metakognitiv terapi fokuserar mer på processen kring varför tankarna tänks, till skillnad från kognitiv beteendeterapi som ifrågasätter hela tanken.
Under behandlingen
Det kan vara viktigt att du i förväg har bestämt dig för vad du vill ha ut av att träffa din psykolog. Vill du må bättre i allmänhet? Vill du kunna röra dig i skogen utan att känna dig hindrad av din spindelfobi? Vill du rädda dina vänskapsförhållanden eller ditt parförhållande? Att bearbeta en destruktiv känsla eller tanke kan vara tungt, och det kan ge bakslag på vägen. Därför är det bra om du har din målbild klar för dig; något att sträva mot. Genom att ha en tydlig målbild kan det vara lättare att genomgå och slutföra en behandling, istället för att ge upp när eventuella bakslag kommer.