Allt du behöver veta om ögonläkare

05 december 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Allt du behöver veta om ögonläkare

När vi är sjuka är det ofta läkare vi vänder oss till. Ibland kan man behöva hjälp med ögonen, och då är det givetvis ögonläkaren man ska besöka. Men vad gör en ögonläkare egentligen? Vilken utbildning krävs för att bli ögonläkare? Hur många finns i Sverige? Det och mycket mer får du veta i den här artikeln!

En ögonläkare är en läkare som specialiserar sig på ögonvård och ögonsjukdomar. De är utbildade för att diagnostisera, behandla och hantera okulära tillstånd, både medicinska och kirurgiska. Ögonläkare genomgår en omfattande utbildning i oftalmologi efter avslutad läkarutbildning. Detta inkluderar fyra års utbildning som består av klinisk undervisning, studier och praktik inom oftalmologi, oftalmis patologi, okulär optik och oftalmis kirurgi.

I Sverige finns det ungefär 1 300 ögonläkare. Är du i behov av ögonläkare i Stockholm, så finns det en hel del mottagningar som du kan vända dig till. Ett exempel är Lamera Medical. De flesta ögonläkare arbetar på privata mottagningar eller kliniker. Många ögonläkare erbjuder även laserbehandlingar och andra specialiserade tjänster.

Vanliga ögon sjukdomar som oftalmologer kan diagnostisera och behandla är bl.a. glaukom, diabetisk retinopati, makuladegeneration, grå starr och okulära tumörer.

ögonläkare

Vad är glaukom?

Glaukom är ett tillstånd som påverkar synnerven. Det är en progressiv sjukdom som kan leda till blindhet om den inte behandlas. Symtom på glaukom är bland annat suddig syn, halos runt ljus, ögonsmärta och huvudvärk.

Orsaken till glaukom är inte helt klarlagd, men man tror att den beror på en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Behandling av glaukom innebär vanligtvis receptbelagda ögondroppar eller operation.

Vanliga ögonskador som oftalmologer kan hjälpa till med är allt från hornhinneslitage till näthinneavlossning.

Sammanfattningsvis är oftalmologi ett mycket specialiserat område som kräver följande omfattande medicinsk utbildning. Ögonläkare är viktiga yrkesutövare inom hälso- och sjukvården som kan diagnostisera, behandla och hantera okulära tillstånd och ögonsjukdomar. 

Fler nyheter