Asylrätt i Göteborg: du har alltid rätt att ansöka

07 september 2020 jonas olsson

Föreställ dig ett scenario likt följande. Du befinner dig i total otrygghet och direkt fara. Du lever i ett land där bomberna har fallit i flera år och varje dag är en kamp för att överleva nästa. En dag har du bestämt dig. 

Du ska fly härifrån, men du vet inte när. Du ska riskera livet på ett annat sätt genom att ta dig bort från det här landet. När huset börjar rasa efter ytterligare ett bombnedslag kan du inte förhandla om tiden längre. Du tar din familj, din partner och ditt barn, i händerna och springer. 

Efter flera månader och obeskrivliga påfrestningar har du lyckats ta dig till västkusten i ett land i norra Europa. Landet heter Sverige. Du har hört att det finns Asylrätt i Göteborg som innebär att du har rätt att ansöka om att få stanna. Men det sitter tydligen en domare på en stol som ska avgöra ditt öde. Domaren ber dig bevisa att du har flyktskäl. Detta är en situation där du måste ha en advokat vid din sida.

Din rättsliga representation

Som du säkert förstår är det i regel omöjligt för en person att lägga fram konkreta bevis på egen hand att man har flytt för sitt liv. Hur ska man göra det när man inte kan språket eller saknar dokumentation? 

En advokat är helt och hållet nödvändig för att du ska ha en chans. Åtminstone något slags juridiskt ombud. Din advokat kommer att vara din högra hand i rättsprocessen. Hen hjälper dig att förstå migrationsrätten och är den som kommer företräda och representera dig i rätten.  

Din advokat kommer dessutom att kämpa med näbbar och klor för att du ska få rätt och få stanna. Det är advokatens jobb. Ingen ska behöva utelämnas åt sitt öde i en förvirrande, komplicerad och svårhanterlig rättsprocess. Man har rätt till hjälp. 

Fler nyheter