Att välja rätt förskola till ditt barn

Att välja rätt förskola till ditt barn

När liten börjar bli större, eller när förälder börjar bli sugen på arbetslivet igen är det dags att välja förskola.

Beroende på var du bor har du olika möjligheter att påverka ditt barns framtida vardag. Mindre orter – mindre utbud, större orter – större utbud. Alla barn är olika, så också vuxna och även skolors värdegrunder.

Vad passar ditt barn? Vad passar dig? Ska ni tänka på nuet eller hela barnets skolgång i ert val av förskola?

Många förskolor är knutna till en grundskola där barnet träffar sina blivande klasskompisar i unga år. Andra är fristående och brinner för en särskild sak, medan vissa är både och.

Det blir mer och mer vanligt att vi börjar tänka på framtiden redan då vi väljer förskola. Beroende på förälder och barns intresse kan vi idag lättare ta tillvara på våra barns styrkor genom att välja rätt förskola och skola.

Kanske har du ett naturbarn som älskar att leka utomhus? Kanske anser du att ditt barns teckningar är fantastiska? Kanske har din lilla ögonsten en underbar sångröst? Det finns många förskolor som gärna främjar ditt barns intressen och där de också träffar likasinnade.

Många föräldrar tycker att det är viktigt att lära sig engelska så tidigt som möjligt. Tack vare internet har många små lärt sig både färger och djur tidigt i åldrarna och det finns även skolor som har tagit tillvara på den här viktiga färdigheten. Exempelvis en skola i Eskilstuna tar emot barnet från förskolan genom hela grundskolan. Här lär de sig både att tala, skriva och läsa på engelska från första början. På det sättet får barnen ett försprång i engelska. Kanske visar ditt barn stort intresse för språk?

Valmöjligheterna kan tänkas oändliga, men i grund och botten är huvudsaken att ditt barn mår bra och känner sig trygg i sin nya omgivning.