Avnjut höstens skiften från altanen, i skydd av ett tak i tålig makrolon

22 september 2021 Mikael Barani

Våra trädgårdar har under de senaste två åren fått en oanad mängd fokus. Anledningen är förstås att vi inte har rest särskilt mycket och semesterkassan har instället spenderats på att trimma upp huset och allt som hör hemmet till.
En sak som många av oss drömmer om är att kunna spendera mer tid i en behaglig utemiljö – även när det blir kallare.

En längre sommar

Många utökar till exempel altanen och bygger ett extra rumt, vinterbonat och komplett för bruk året runt. Med stora glaspartier som vetter ut mot grönskan blir det en annan sorts energi än när man sitter inomhus i vardagsrummet. 
Särskilt nu på hösten är det en fantastisk upplevelse att kunna sitta ute och njuta av hur färgskalan därute skiftar från grönt till orange.

Vill man inte riktigt lägga de pengarna som en sådan här lösning kräver går det trots allt att komma undan med lite billigare lösningar – även om de kanske inte blir vinterbonade. Dock går det att förlänga utesäsongen en aning – speciellt om man installerar en öppen eldplats eller i varje fall tar med sig ett element och filtar ut.

Ett tak i extremt tålig makrolon gör till exempel att solens ljus släpps igenom taket samtidigt som man skyddas från UV-strålning under högsommaren.

Sedan kan man förstås slå ett slag för att njuta av de fyra årstider som vi faktiskt har i vår del av världen. Det är lätt att förledas till att tro att evig värme på något sätt skulle vara ett mirakelpiller för välmående. Som med så många andra saker här i livet handlar det istället ofta om att njuta av det som finns och göra det bästa av den vinter som finns i Sverige. 

Att ge sig ut i skogen och njuta av en brasa är något som verkligen höjer kvaliteten på livet. 

Fler nyheter