Den brända bockens stad

Gävle är kanske mest känd för den stora halmbock som byggs upp varje år i December månad. Många har nog hört historierna om vadslagningar om när den kan tänkas brinna upp. För det gör den – oftast. Det har blivit så stort att man skulle kunna se den brinnande bocken som en del av Gävle stads varumärke. Utan detta återkommande fenomen hade nog inte staden haft lika mycket uppmärksamhet i media. En restaurang på Stortorget verka ha förstått värdet i detta då namnet nämligen är “Brända Bocken”.

 

Att göra i Gävle

Om man nu inte har rest till Gävle för att bevittna denna märkliga decemberföreteelse kan man under sommarperioden ta sig en sväng till Furuviksparken. Där finns djurpark, nöjesfält och underhållning som familjen kan njuta av tillsammans. Längtar man däremot efter lite mörk historia kan man få lära sig mer på Sveriges fängelsemuseum, som ligger vid Gävle slott. För den som vill shoppa finns både Gallerian Nian och gallerian Flanör centralt vid torget. Dessutom finns köpcentret Valbo en bit utanför centrum. I juli lockar staden även till sig musiktörstande hårdrockare. Dessa samlas vid Gasklockorna där Gefle Metal Festival

rockar loss i dagarna två.

Boende i Gävle

Det finns flera rum, vandrarhem och hotell att välja mellan. Vad som passar bäst beror på vad man vill ha ut av sitt besök och vilken budget man har att röra sig med. Om du vill bo på Hotel i Gävle, finns exempelvis Hotel Aveny & Breakfast på Södra Kungsgatan 31. De erbjuder olika storlekar på rummen, allt från små enkelrum till större familjerum. Därtill finns även möjlighet att bo i en möblerad pendlarlägenhet –  perfekt för dig ska stanna under en längre period. Du kan även bo på hotell Dragon Gate som ligger ute vid motorvägen och erbjuder en alldeles speciell upplevelse – vare sig man redan från början har ett intresse av Kinesisk kultur eller ej.