Djävulens advokat i Helsingborg

21 juli 2021 patrick pettersson

Det är ingen lätt uppgift att vara advokat. I synnerhet inte en försvarsadvokat. Du ska gå in i en roll där du kan behöva försvara en barnamördare eller en våldtäktsman. Till och med där bevisningen är så pass stark eller den misstänkta redan har erkänt att den är skyldig. 

Tänk att då som advokat behöva sätta sig i rättssalen och argumentera för varför det här monstret ska ha en så låg påföljd som möjligt. Kanske till och med att gå fri.  

Det är därifrån begreppet “djävulens advokat” kommer. Advokaten går i försvar för ett resonemang eller en person som kommer att provocera omgivningen. Det är lätt att glömma att alla har rätt till en advokat om man är misstänkt för ett brott. En försvarare som kan föra ens talan. Lagen gör inte någon skillnad på vad det är för typ av brott. Alla har rätt till en försvarsadvokat, punkt slut. 

 

 

Var det nödvärn?

Ett exempel på en djävulens advokat i Helsingborg var när Stefan Rosell försvarade den man som sedermera dömdes för den så kallade dödsmisshandeln av en djurgårdssupporter 2014. Det var inför premiären i Allsvenskan samma år som HIF skulle möta Djurgården. Det hade varit våldsamt i stan under flera dagar, och på matchdagen hamnade en 28-årig HIF-supporter i bråk med en 43-årig djurgårdare.  

Den senare fick ta emot ett slag i huvudet, föll omkull och slog skallen i Kärnans stentrappa. Mannen dog inte långt därefter. 28-åringens advokat menade att det rörde sig om nödvärn och att den åtalade mannen därför skulle sättas på fri fot. Att det var djurgårdssupportern som var den som provocerat fram slaget.  

Det var säkert många i fotbollssverige som provocerades av advokatens argumentation. Alla såg med avsky på händelsen och dess konsekvenser. Försvarsadvokatens argument räckte inte heller i slutändan, utan den misstänkte mannen dömdes till fängelse för misshandel och vållande till annans död.

Fler nyheter