Framtidens bilar – Elbilen

Börjar det bli dags att köpa en ny bil? Eller ska du rentav köpa din allra första bil? Oavsett din situation så är ett inköp av en bil en stor utgift och investering och det krävs en del efterforskningar. Bilens storlek, märke, automat eller manuell växellåda, toppmoderna tillval med mera är alla saker att fundera på. Men det är också väl värt att reflektera över vilket sorts färdmedel din nya bil kommer köras på. Har du funderat på att köpa en elbil? Om inte, är det på tiden!

 

Vad är en elbil?

Elbilar är bilar som använder elektricitet som drivmedel. Det är miljövänligt då användandet av fossila bränslen som bensin kan undvikas eller minskas. Det finns både renodlade elbilar, och hybridbilar som är bilar med två energikällor. Renodlade elbilar använder enbart elektricitet som färdmedel. Rent praktiskt går det till så att bilen har ett batteri som laddas upp. Hur långt bilen kan köra mellan varje laddning beror på batteriets kapacitet. Batterier som kan gå längre mellan varje laddning är i regel dyrare och har en större klimatpåverkan än batterier som behöver laddas lite oftare.

När det kommer till elhybridbilar är det bilar som utöver en bensin -eller dieselmotor också har en eller flera elmotorer och batterier som hjälper till att driva bilen. Det innebär att mindre bränsle behöver användas och bilens totala utsläpp minskas.

Köp av elbil

Utbudet av elbilar har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Numera finns det elbilar i de flesta prisklasser, inte minst elhybrider, och dessutom gäller i nuläget en miljöbilspremie i Sverige. Det innebär att bilar som klassas som miljöbilar, däribland elbilar, är skattebefriade under de fem första åren de är i bruk.

Om du är på jakt efter en elbil i Växjö, kan Toyota Växjö vara för dig. De säljer den nylanserade elhybridbilen Corolla. Med förstklassig service och stor kompetens kan de vägleda dig i ditt köp av ny bil.