Kontrollera inomhusmiljön med ett innertak

18 maj 2022 jonas olsson

editorial

Ett tak är inte bara en rad tegelpannor eller en plåt som skyddar mot regn. Taken har många funktioner och olika funktion beroende på var de sitter. Det kan vara lätt att tänka att något så grundläggande som tak är en självklarhet som kommer i en viss standardform. Inget kunde vara mer fel!

Tittar man upp i taket inomhus ser man sällan yttertaket direkt. Istället tittar man oftast upp på ett innertak. I en mindre byggnad kan kanske ett snyggt bjälklag få titta fram någonstans. I andra fall så täcker innertaket helt och gör ytan slät. Innertak kan också täcka en del installationer, som kablar och rör. Med innertaket får man plötsligt många möjligheter att sätta sin prägel på inomhusmiljön.

 

Innertak

 

Innertak med många funktioner

Det finns flera anledningar att välja ett innertak med omsorg. Ett snyggt innertak kan ge ett rum lite extra känsla av rymd – av utrymme. Innertaket kan också förändra ljudmiljön, det vill säga akustiken. I många stora miljöer på skolor eller industrier är ljuddämpning en nödvändighet och det är något man lätt åtgärdar med ljudabsorbenter i taket. 

Kontaktar man en erfaren leverantör av innertak så får man hjälp med att välja ett tak som passar byggnaden och verksamheten. När man pratar med takfirman är det bra att ta en diskussion om man förutom innertaket vill ha ett undertak, alltså en tillbyggnad under innertaket som kan ge extra struktur och funktion åt lokalen. Undertaket kan monteras helt fritt från väggen och skräddarsys efter önskemål. 

Slutligen så bör man titta på lite olika material och även här så bestämmer verksamheten vad man behöver. Att innertaket ska vara tillverkat på ett hållbart sätt är nog självklart, men finns det ytterligare restriktioner att ta hänsyn till? Ta hjälp av en professionell firma som vet vad man bör tänka på och har erfarenhet av hur olika innertak används.

Fler nyheter