Lyckligt lottade vattendrickare i Norrtälje 

30 juli 2020 william eriksson

Du går in i köket i ditt hus i Norrtälje, öppnar en skåpslucka och tar ut ett genomskinligt glas. Du sätter igång kranen och låter vattnet spola en stund för att bli riktigt kallt. Därefter för du in glaset under strålen och fyller glaset fort. Nästan lika snabbt klunkar du i dig det kalla, svalkande vattnet som rinner ned i strupen och släcker törsten på några sekunder. Detta gör du flera gånger om dagen utan att tänka på hur lyckligt lottad du är. Det är egentligen inte så konstigt. Att dricka rent vatten ur kranen är någonting vi har blivit vana vid.  

 

Rent vatten är en mänsklig rättighet 

I Norrtälje kan man alltid räkna med att vattnet ur kranen är rent och drickbart. Så är det inte i alla delar av världen. På många platser är rent vatten sällsynt, trots att man med rätta borde anse att det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till rent vatten. Men det är också svårt att begära att Norrtälje-borna ska ha dåligt samvete för detta varje gång de tar en klunk vatten i sitt kök. Det är ofta saker de inte kan påverka. Men har du någon gång funderat på hur vattnet egentligen blir rent? 

 

Vattnet renas i flera steg 

Det vatten som rinner ur din kran är inte rent från början. Det går i ett antal steg innan det är drickbart. Efter att vattnet pumpats ut från exempelvis en sjö med hjälp av en pumpmaskin går det igenom en kemisk rengöring. Det silas längs vägen innan det även genomgår en mekanisk och biologisk rengöring. Då förs vattnet bland annat genom ett sandfilter som drar åt sig bakterier och partiklar som man inte vill ha med sig till dricksvattnet. Ägna gärna en tanke åt följande två ord nästa gång du står i framför kranen: vattenrening norrtälje.  

 

 

Fler nyheter