Med en personlig assistent får man större frihet

Det går att ha ett aktivt liv med egna fritidsintressen och sysselsättningar även om man är funktionshindrad. En personlig assistent hjälper till med de grundläggande behoven av hygien, mat och omvårdnad. Men de kan också bidra med mycket mer än det. En personlig assistent fungerar som kompis, bollplank, beskyddare, rådgivare och ger även stöd så att man själv klarar till exempel matlagning och städning. Man får skjuts och sällskap till uteaktiviteter eller sportevenemang, allt efter ens egen förmåga. Kanske vill man bara sitta hemma och spela spel. Det går också bra, för en personlig assistent ska vara lyhörd och ta hänsyn till just dina behov.

 

Vad har assistenten för utbildning?

Ofta är den personliga assistenten utbildad undersköterska, men det är ofta inte alls nödvändigt. Det allra viktigaste är att personkemin fungerar och att du får hjälp med det du behöver. En rutinerad assistent som kan bedöma när det är dags att jobba och även när det är läge att kliva tillbaka och respektera andras integritet är guld värd. Det blir en privat relation eftersom assistenten hjälper till med så mycket i vardagen. Då är det viktigt att din assistent kan dra gränser och agera professionellt och respektfullt och helt enkelt har ett gott omdöme. I det ingår också att hantera relationer med dina släktingar, dina vänner och även med annan personal i din tillvaro.

Konsten att få tag i en bra personlig assistent

Kommunen, brukarkooperativ och privata företag annonserar ofta efter personliga assistenter, och det går bra att kontakta någon av dessa aktörer. De har överblick och känner flera möjliga personer som kanske rentav har samma hobbyer eller intressen, så de kan lätt koppla ihop vårdtagaren med rätt assistent. Har man stort hjälpbehov behöver man kanske flera assistenter som jobbar i skift. Sedan är det personliga faktorer som avgör om man trivs med varandra.