Nära himlen

Musikern Michael Saxell skrev 1991 en numera klassisk låt där han hävdar att det är “närmre till himlen från Österlen”. Det är som mest sant för den som besöker Hjulahultsbacken mellan Tåghusa och Grevlunda. Men även Stenshuvud med dess nationalpark söder om Kivik duger gott för Österlensturisten för att känna närheten till himlen. Höjden över havet är där 97 meter, vilket är betydligt lägre än Hjulahultsbackens dryga 180 meter – men det känns betydligt närmare himlen eftersom havet här ligger synligt för blotta ögat, nedanför Stenhuvuds branta klippsidor. Det är inte alltid “höjden över havet” som är avgörande för “nära himlen”-upplevelser.

 

 

Nära folket

Förr i tiden levde folk kanske närmare varandra än idag av nödtvång, på gott och ont. Det var säkert på många sätt varmare och mer intimt förr, men samtidigt ett hårdare liv än idag. Österlen kan dock även för den moderna människan erbjuda gemenskap och upplevelser människor emellan. Kiviks marknad är ett av många exempel på hur folk från alla delar av landet väljer att mötas. Skälen är åtminstone till stor del samma nu som förr: Att umgås, göra affärer, äta och dricka gott och njuta av livet under festligare former. Marknaden i Kivik lever gott trots sin höga ålder.

 

Nära havet

Riktigt nära havet kan man komma om man besöker en restaurang i Simrishamn. Vissa platser ligger så till att det är svårt att komma närmare havet utan att bli våt om fötterna. Det är speciellt att få sig en bit mat och ett glas vin med havets brus i bakgrunden. Eller som någon sade om ett Österlens havsnära näringsställen: “Har man väl kommit dit så blir man gärna på röken”. Man kan väl gissa att det inte bara handlade om längtan efter cigaretter eller alkohol, utan kanske rökt fisk? Hursomhelst: Närheten till havet är rena himlen för själen.