Öppna din balkongdörr och andas in stillheten

08 mars 2021 Mikael Barani

Det är mycket i vardagen som handlar om att ha koll på sig själv när det väl blir stressigt. Särskilt under senare år när detta med stress verkligen har utvecklats till en samhällssjukdom, för vem sitter inte och svettas över något som borde göras – just nu?
Vi har varit dåligt förbereda på detta. Det vittnar den våg av utbrändhet som har drabbat oss under modern tid. 

Kanske har det delvis också att göra med att vi har tappat kontakten med oss själva. För hur ska man annars förklara detta med att vi inte lyssnar på de signaler som kroppen sänder oss?

Lugnet på balkongen

Därför behöver vi hitta något sätt att återknyta kontakten med vårt inre igen. Kanske extra mycket i dessa tider då det är svårt att vara ensam.

För med handen på hjärtat, hur ofta går du omkring i vardagen utan någon sorts stimulans?
Först kom datorn som lockade in oss med sociala medier och snabba dopaminkickar. Sedan flyttade allt det där in i handen på oss när den smarta mobilen kom.

Frågan är om vi ens klarar oss utan dessa saker nu utan att uppleva abstinens? För när var det senast som du öppnade din balkongdörr och lade dig en stund i solen utan att ha något spelandes i öronen eller att du bläddrade runt på mobilskärmen? Eller klarar du av att vara hemma utan att ha på musik hela tiden, eller att din tv håller dig sällskap i bakgrunden?

Framtiden lyx kommer därför att bli att kunna vara ensam, någonstans långt borta från samhällets sus och dus. Att befinna sig på en isolerad plats, endast i sällskap av skogen och sig själv – det kommer att vara det vi kommer att dras till.

På många sätt har vi redan börjat förbereda oss för detta. Under den senaste tiden har många av oss nämligen börjat lämna städerna för ett liv ute på landet.

Fler nyheter