Pannkakor, recept

Pannkakor, recept

Gasspisen och gasugnen har ett rykte som föregår dem – de är ”svåra” att laga mat på, kakor och pajer får ojämn yta i gasugn. Detta rykte stämmer emellertid inte, och jag vill nu å det bestämdaste dementera det! Snarare än att gasspis är svårt, så handlar det om att lära sig ett hantverk, vilket man inte kan säga gäller i samma utsträckning för elspis eller induktionshällar. Det finns något så väldigt ur-mänskligt med känslan av att faktiskt laga mat över en öppen eld… De flesta som någon gång haft en gasspis vill inte gå över eller tillbaka till en elspis eller en induktionshäll. Behöver du reperation av gasspisar stockholm, finns gasservice att tillgå. 

Det är mycket enklare att få vacker stekyta på en köttbit, grönsaker eller en pannkaka när du använder gasspis. Därför vill jag uppmuntra till gasspis-användning med ett underbart recept på pannkakor! Hemligheten, förutom själva gasspisen, är att steka på stark låga och med riktigt mycket smör!

Du behöver: 

1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
1 tsk salt (kan hoppas över beroende på smak) 
2,5 dl vetemjöl (kan bytas ut till glutenfritt alternativ) 
2 ekologiska ägg 
1/2 dl bubbelvatten 
5,5 dl ekologisk mjölk (kan bytas ut till laktosfritt alternativ)
Smör att steka i

Blanda ihop alla ingredienser i en stor skål, gärna med elvisp eller ballongvisp (då kommer det in mycket luft i smeten). Se till att smeten är fri från klumpar. Om du vill göra matpannkakor kan du lägga i lite spenat i smeten – då blir den grön (skippa i så fall vaniljsockret)! Servera med till exempel keso, soltorkade tomater och rostade valnötter. Satsar du på vanliga, klassiska efterrättspannkakor kan det vara gott att vända ner lite bär i smeten. Hallon eller blåbär blir godast! Servera dem traditionellt med sylt och lätt vispad grädde, eller med en modern twist med lemon curd, tjock grekisk yoghurt och stekt banan.