Varmt och tryggt

Varmt och tryggt

Hemmet är ju människans borg och som sådan är det inte bara viktigt att bostaden är så trygg som möjligt för att förhindra ovälkommet sällskap, utan att också hålla de boende varma och bekväma. Idag finns fönster av alla möjliga material både i glaset och ramen, så det enda som sätter gränserna för vilken typ av fönster man ska välja är behovet, smaken och plånboken.  

 

Välja rätt fönster

Det kan vara svårt att välja rätt fönster för hemmet. Mängden av olika sorters glas, antal glas, u-värde, spröjs eller ej, underhållsfritt med mera, gör att det kan börja snurra i huvudet på även den mest vane hemmabyggaren. Men här finns hjälp att få så valet av fönster blir lättare. Det man ska börja med är att identifiera vilket behov fönstret ska fylla och hur mycket underhåll man är beredd att göra under åren som kommer. Det spelar även in om det är ett fönster som är i söderläge, om det blåser mycket och om huset ligger nära havet. För sol, vind och sältan från havet gör att det blir ett hårdare slitage på fönstret.

 

 

Form och färg

När behovet är identifierat kan man gå in på det smycket och tillägg till husets utseende som fönster är. Hus som ligger nära havet, eller som man vill ha havskänsla på, brukar vara snygga i ett eller flera runda fönster. Om man har en vacker utsikt eller vill få närhetskänslan mellan trädgården och inomhusmiljön, så är det trevligt med riktigt stora fönsterpartier som kanske går ända ner till golvet. En ovanvåning kan bli både snygg, funktionell och ge intrycket av att ytan är större, om man sätter in takfönster. Spröjs, som finns både fasta och löstagbara, kan ge ett hus den där bullerby-känslan. Och givetvis kan också fönster målas i alla regnbågens färger. Det är som sagt endast smaken som avgör.